از خواص کنگر چه می دانید؟ نحوه مصرف کنگر
خواص کنگر برای جلوگیری از رسوب چربی در جدار رگها مفید بوده و در درمان سوءهاضمه، احساس ناراحتی در معده، نفخ، بیاشتهایی، تهوع، یبوست، نارسایی کبد نیز موثر است. آیا میدانید خواص کنگر چیست؟ آیا میدانید کنگر برای تمام افراد مفید نیست و برای برخی حتی مضر است؟
فصل بهار پر از نوبرانه است، از جمله نوبرانههای فصل بهار کنگر است که دارای خواص درمانی زیادی است.
عصاره برگ و ریشه کنگر برای جلوگیری از رسوب چربی در جدار رگها مفید بوده و در درمان یرقان، سوءهاضمه، احساس ناراحتی در معده، نفخ، بیاشتهایی، تهوع، اسهال خفیف یا یبوست، نارسایی کبد، دفع مزمن آلبومین و کمخونی بعد از جراحی موثر بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت میکندکنگر معمولی گیاهی است خودرو با برگهای خاردار و ساقههای ضخیم شبیه به کرفس که از آن در پخت سوپ، خورش و حتی به صورت خام در سالاد استفاده میکنند.
البته با توجه به اینکه برگهای آن تیغهای ریز و تیزی دارند، هنگام پاک کردن مراقب دستان خود باشید؛ پس بهتر است از دستکش استفاده کنید.
کنگر طبیعتی گرم و خشک دارد و به همین علت آن را با ماست نیز میخورند و در ضمن برای آن دسته از افرادی که گرممزاج هستند، خوردن آن توصیه میشود. علاوه بر این، کنگر منبع غنی پتاسیم است.کنگر ضدعفونیکننده، اشتهاآور، تببر و هضمکننده غذاست و در ضمن، مصرف آن باعث تقویت دستگاه گوارش میشود
خواص کنگر نظیر خاصیت آنتیاکسیدانی و کاهندگی کلسترول می شود. بنابراین احتمال بروز سرطان را کاهش میدهد، خنثیکننده سموم کبدی و محافظ کبد است و به همین دلیل از دانههای آن داروهایی برای درمان بیماریهای کبدی به بازار عرضه شده است. در ضمن، عادت به خوردن آن به هضم غذا کمک کرده و اشتها را افزایش میدهد.
خوردن برگ کنگر تولید کلسترول در بدن را پایین میآورد. به همین دلیل داروهای تهیه شده از کنگر را برای امراض قلبی-عروقی و جلوگیری از تصلب شرایین استفاده میکنند. ماده سینارین که در عصاره برگ کنگر وجود دارد، باعث کاهش کلسترول خون میشود. تحقیقات نشان داده است که سینارین باعث کاهش سطح تریگلیسیرید خون نیز میشود.
خواص کنگر
سینارین و ماده دیگری که به عنوان اسیدکافئیک شناخته شده است، کبد را در برابر عفونت حفظ میکند و به کبد کمک میکند تا بعد از تخریب قسمتی از آن دوباره خود را از نو بسازد.
اثرات دیگر آن شامل کاهش چربی خون، ضددرد، ضدالتهاب، کاهش قندخون و به طور ضعیف ادرارآوری است.
جالب است بدانید که یکی دیگر از استفادههای مهم کنگر در تولید پنیر است. زیرا این سبزی با آنزیمهایی که دارد میتواند با غلظت یک بر ۱۵۰ هزار شیر را لخته و پنیر تولید کند.
دانه کنگر نیز حاوی روغنی است که از آن در تهیه صابون، شامپو و پولیشها استفاده میکنند.
از آنجایی که کنگر محتوی کربوهیدرات پیچیده غیرقابل هضم به نان اینولین است، خاصیت مسهلی دارد. از طرفی اینولین موجود در کنگر باعث افزایش باکتریهای مفید و کاهش باکتریهای مضر در مدفوع میشود. در حقیقت باعث حفظ سلامتی روده شده و احتمالاً میتواند خطر سرطان روده باریک را کاهش دهد. آنتیاکسیدان موجود در کنگر، پوست را در برابر سرطان محافظت میکند.
کنگر طبیعتی گرم و خشک دارد و به همین علت آن را با ماست نیز میخورند و در ضمن برای آن دسته از افرادی که گرممزاج هستند، خوردن آن توصیه میشود.
کنگر ضدعفونیکننده، اشتهاآور، تببر و هضمکننده غذاست و در ضمن، مصرف آن باعث تقویت دستگاه گوارش میشود.
این گیاه و به خصوص برگ آن ادرارآور و نیروبخش است و در ضمن قلب را نیز تقویت میکند.
کنگر در درمان یرقان، نارسایی کبد و کم خونی مؤثر بوده و از کبد در برابر سموم شیمیایی محافظت میکند.
به عنوان آخرین خواص کنگر نیز باید گفت که کنگر دارای اثراتی نظیر ضد تجمع پلاکت خون (رقیق کردن خون)، ضدتهوع، ضدنفخ، خلطآور و مسهل است.
خواص کنگر
چه کسانی بهتر است کنگر نخورند؟
بهتر است زنان باردار، کودکان، بیماران مبتلا به بیماری شدید کبدی یا کلیوی از مصرف برگ کنگر پرهیز کنند.
از آنجایی که برگهای کنگر محرک انقباض کیسه صفرا است. افرادی که سنگ کیسه صفرا دارند، نباید آن را مصرف کنند؛ چرا که افزایش انقباض کیسه صفرا منجر به انسداد مجاری و حتی پارگی کیسه صفرا میشود.
همچنین اشخاصی که نسبت به کنگر یا خواص سینارین حساسیت دارند، باید از مصرف این گیاه پرهیز کنند.
طبیعت کنگر گرم و خشک می باشد.
گیاه کنگر کوهی حاوی مقادیر بالایی ویتامین C، ویتامین K، اسید فولیک، فیبر، پروتئین، فسفر، منیزیم، کلسیم، پتاسیم، مس و روی می باشد.
کنگر وحشی یا کنگر صحرایی اولین بار در اتیوپی کشت شد و امروزه در بسیاری از نقاط دنیا از جمله استرالیا، کانادا و آمریکای جنوبی یافت می شود.
گیاه کنگر خام را برای تهیه انواع سالاد و کنگر پخته را برای تهیه خورش کنگر، ماست و کنگر یا بورانی کنگر، سوپ کنگر و خوراک کنگر استفاده می کنند.
ارزش غذایی کنکر (۱۰۰ گرم)
کالری : ۴۷
فیبر : ۵٫۴ گرم
واص دارویی و درمانی کنگر برای بدن
دیابت و قند خون
گفته می شود که کنگر وحشی با سم زدایی کبد می تواند به بهبود عملکرد کبد کمک کرده و از ابتلا به دیابت پیشگیری و افزایش قند خون می کند.
سیلیمارین و فلاونوئید های موجود در کنگر کوهی باعث کاهش کلسترول بالای خون در افراد مبتلا به دیابت می شود و از افزایش قند خون در افراد دیابتی پیشگیری می کند.
کلیه
برگ های کنگر صحرایی خاصیت دیورتیک دارند و با افزایش میزان ادرار به پاکسازی و سم زدایی کلیه ها کمک می کنند.
کبد
گیاه کنگر از قرن چهارم قبل از میلاد برای درمان بیماری های کبدی مورد استفاده قرار گرفته است؛
تحقیقات نشان داده که برگ های گیاه کنگر کوهی حاوی مقادیر بالای سیلیمارین و اسید کافئیک است که کبد را در برابر عفونت محافظت می کند.
میوه گیاه کنگر کبد را از آسیب توسط مواد شیمیایی، الکل و سموم دیگر محافظت کرده و با سم زدایی خون به درمان یرقان یا زردی و نارسایی کبد کمک می کند.
معده و دستگاه گوارش
کنگر وحشی یا کنگر کوهی حاوی مقادیر بالای فیبر است که به بهبود هضم غذا کمک می کند، بی اشتهایی را درمان می کند و باعث تقویت معده و سلامت دستگاه گوارش می شود.
کنگر حاوی نوعی نشاسته به نام اینولین است که باعث سم زدایی از روده ها می شود و به این ترتیب از سرطان روده باریک پیشگیری می کند.
فشار خون
کنگر کوهی حاوی مقادیر قابل توجه پتاسیم است که به کاهش فشار خون بالا در افراد کمک می کند.
لاغری و کاهش وزن
مقادیر بالای فیبر و کالری پایین گیاه کنگر کوهی باعث کاهش اشتها در افراد چاق شده و با جلوگیری از پرخوری به لاغری و کاهش وزن افراد کمک می کند.
چربی خون و قلب
سیلیمارین موجود در برگ کنگر، باعث کاهش چربی خون بالا شده ( کلسترول و تریگلیسیرید خون ) و با تقویت قلب از بیماری های قلبی و عروقی و حمله ی قلبی پیشگیری می کند.
واریس، روماتیسم و آرتروز
دمنوش گیاه کنگر خاصیت ضد التهابی دارد و برای درمان درد مفاصل ناشی از روماتیسم و آرتروز مفید می باشد.
کنگر فرنگی همچنین برای درمان واریس هم مفید است.
سرطان
سیلیمارین موجود در گیاه کنگر خاصیت ضد سرطانی دارد و برای پیشگیری و درمان انواع سرطان های پروستات، پوست، سینه و سلول های دهانه رحم مفید می باشد.
کم خونی
کنگر کوهی حاوی مقادیر قابل توجهی مس است که باعث افزایش گلبول های قرمز خون شده و با بهبود جریان خون به درمان کم خونی کمک می کند.
عوارض و مضرات کنگر
گفته می شود که زیاده روی در مصرف کنگر باعث انقباض کیسه صفرا شده به همین دلیل افرادی که سنگ کیسه صفرا دارند بهتر است در مصرف آن احتیاط کنند.
زیاده روی در مصرف کنگر می تواند باعث تشدید بیماری کبدی و کلیوی شود.
نظرات + سوالات خودتان را ارسال کنید
تبلیغات متنی